Gebitsproblemen bij zwangerschap

Wanneer u zwanger bent, is het belangrijk om gezond te leven. Zwangere vrouwen moeten gezond en evenwichtig eten, regelmatig sporten op een manier die bij elke driemaandelijkse periode past, en roken en alcohol vermijden.

Ook is het belangrijk dat u uw gebit schoonhoudt. Tijdens de zwangerschap kunnen hormonale schommelingen van invloed zijn op uw reactie op de bacteriën in tandplak, waardoor de kans op en ernst van tandvleesziekte toenemen.

 

Zwangerschapsgingivitis

Veel zwangere vrouwen hebben last van een aandoening die zwangerschapsgingivitis wordt genoemd. Deze treedt normaal gesproken tussen de derde en zesde maand op, wanneer het oestrogeen- en progesteronniveau toeneemt. Ook is er een verschuiving naar een type bacterie dat verband houdt met parodontale ziekte en botafbraak.

Het tandvlees kan helderrood, glanzend en opgezwollen lijken, maar ook makkelijk en flink bloeden. Vaak houden deze veranderingen verband met onvoldoende mondverzorging, maar ze treden ook op bij vrouwen die hun gebit goed schoonhouden.

U kunt de aandoening helpen verbeteren of verhelpen door uw gebit op een andere manier te reinigen of naar een mondhygiënist te gaan. In sommige gevallen kan zwangerschapsgingivitis voortduren tot ver in de zwangerschap of tot na de bevalling, wanneer de hormoonniveaus weer normaliseren.

 

Tandvleesziekte en baby’s met ondergewicht

Sommige onderzoekers hebben bestudeerd welke gevolgen tandvleesziekte tijdens de zwangerschap heeft voor een ongeboren kind. Vroege onderzoeken hebben een verband aangetoond tussen het aantal te vroeg geboren baby’s of baby’s met ondergewicht en vrouwen met parodontale ziekte. Onderzoekers blijven deze relatie bestuderen om te achterhalen hoe ze het aantal te vroeg geboren baby’s en baby’s met ondergewicht kunnen terugdringen.

 

Mondverzorging en zwangerschap

Als u zwanger bent of graag zwanger zou willen worden, maak dan een afspraak met uw tandarts om uw mondgezondheid te bespreken. Mogelijk is uw gebruikelijke gebitsverzorging onvoldoende. Het is belangrijk dat u uw tanden niet alleen poetst, maar ook uw gebit tussen de tanden en onder de tandvleesrand reinigt om bacteriën en toxines die het tandvlees irriteren te verwijderen.

U kunt het snelst en meest effectief uw mondgezondheid verbeteren door naast dagelijks te poetsen ook met een Waterpik® Waterflosser uw gebit te reinigen. Bovendien blijkt uit klinische onderzoeken dat u met de Waterpik® Waterflosser, in combinatie met poetsen, effectiever bloedend tandvlees kunt verminderen en tandplak kunt verwijderen dan met flosdraad.

Als u een goede mondhygiëne ontwikkelt, hebt u hier tijdens uw zwangerschap profijt van. Dentale professionals raden aan vroeg met tandenpoetsen te starten, al voordat de eerste tandjes doorkomen. Dit helpt namelijk het tandvlees zachter te maken waardoor tanden beter doorkomen. Ook helpt u uw kind deze poetsgewoonte als baby, peuter, kind, tiener en volwassene mondaandoeningen te helpen voorkomen.