Gebitsproblemen bij diabetes
Uit onderzoek is gebleken dat diabetes de kans op tandvleesziekte vergroot. Het maakt niet uit of u diabetes type 1 of 2 hebt: het is belangrijk dat u uw bloedsuikerspiegel onder controle hebt. Hoe hoger uw bloedsuikerniveau, hoe groter de kans op slechte tanden, bloedend tandvlees, gingivitis en parodontitis.
Mondgezondheid en diabetes
Door diabetes is uw lichaam minder goed in staat om bacteriën te bestrijden. Door een hogere bloedsuikerspiegel vormt zich ook meer tandplak op uw tanden en langs uw tandvleesrand. Dit kan een infectie van uw tandvlees (gingivitis of zelfs parodontitis) veroorzaken. Dit kan weer leiden tot een hogere bloedsuikerspiegel en hierdoor wordt het ook lastiger om de ziekte onder controle te krijgen. Mensen met diabetes kunnen bovendien ernstigere gevallen van parodontale ziekte krijgen.
Als u diabetes hebt, is het belangrijk dat u regelmatig de tandarts en mondhygiënist bezoekt. Laat uw tandarts wel weten dat u diabetes hebt, want dit kan grote gevolgen hebben voor uw mondgezondheid. Thuis moet u ’s ochtends en ’s avonds uw mond goed verzorgen door 2 minuten te poetsen en interdentaal te reinigen. Ook kunt u een mondspoelmiddel gebruiken en uw tong reinigen met een tongreiniger
Tandvleesziekte voorkomen
De Waterpik® Waterflosser is één van de weinige producten voor thuisverzorging die klinisch is getest bij mensen met diabetes. Uit klinisch onderzoek is gebleken dat met de Waterpik® Waterflosser en de Pik PocketTM Tip gingivitissymptomen veel effectiever konden worden verminderd bij diabetespatiënten dan met routinematige mondverzorging.
In combinatie met poetsen is een Waterpik® Waterflosser ideaal voor de mondgezondheid van een diabetespatiënt omdat tandplak, bloedingen en gingivitis beter kunnen worden verminderd dan met poetsen alleen.